Projektet Active Sister Schools til er inspireret af det klassiske penneven-system, der i årtier har skabt stærke forbindelser og indsigter i børns hverdag på tværs af landegrænser. I projektet er det dog ikke det skrevne ord, der er i fokus, men derimod bevægelse, leg, fællesskab, glæde og trivsel. Idéen blev skabt som en reaktion på krigen i Ukraine med et særligt ønske om at skabe et lyspunkt for de ukrainske elever.
Siden september har klasser fra 15 skoler fra Danmark hver været på hold med klasser fra Polen og Ukraine, og sammen har de lært om bl.a. hinandens kultur, sprog og mad gennem sjove lege, danse og aktiviteter. Undervejs har de fået point for deres løste opgaver, og i marts blev vinderne fundet ved en online-ceremoni.
Danske lærere med for at udvikle
Dansk Skoleidræt og de øvrige organisationerne bag projektet havde som afslutning på Active Sister Schools et arrangement for skoler fra Danmark, Polen og Ukraine. Det fandt sted i Warszawa fra 16.-18. april, og indebar bl.a. en event i den danske ambassadørs residens, hvor vinderne fik diplomer og certifikater overrakt, koncert med Sankt Annæ Symfoniorkester og Warsaw Chopin Secondary Music School Orchestra og ikke mindst workshops, hvor deltagerne kunne dele deres erfaringer, komme med forslag til forbedringer og i det hele taget været med til at videreudvikle konceptet.
Fra Danmark deltog personale fra Tybjerg Privatskole (på det hold, der vandt en 1. plads), Bredsten-Gadbjerg Skole, afd. Gadbjerg (på det hold, der vandt en 2. plads) & Århus Friskole (på det hold, der vandt en 3. plads).
Og oplevelsen - både med projektet og turen til Warszawa - var lidt ud over det sædvanlige for de deltagende lærere.
Camilla Aune Christensen fra Bredsten-Gadbjerg Skole, afd. Gadbjerg fortæller:
- Vi har fået rigtig meget ud af at være med i projektet. Vi har fået brugt vores krop, og så har vi faktisk også lært meget om både de andre lande og om Danmark. Og så er det en kæmpe oplevelse at være med her, og jeg får rigtig meget med mig. Jeg har været i faget i 20 år, og jeg har aldrig fået en lignende mulighed.
Kristian Predic fra Tybjerg Privatskole har ligeledes fundet rejsen til Polen givende:
- Vi har været meget glade for at være en del af projektet. Der er ikke så meget multikulturelt ude ved os, så det har vi fået mulighed for at udforske her, og eleverne har været meget ydmyge og nysgerrige i forhold til at lære nye kulturer at kende. Det er meget værdifuldt at kunne mødes med mine polske og ukrainske kollegaer her i Warszawa, og ikke bare sige ”tak for nu”, men faktisk få lyst til mere af det her.
Partnerne bag projektet samler nu op på alle de spændende input, der blev samlet sammen i Warszawa, med henblik på en eventuel videreførelse af projektet i endnu større national skala.
Dansk Skoleidræt deltog i eventet med projektledere og generalsekretær. Partnerne i projektet er V4Sport, UkraineActive og ISCA. Projektet er støttet af Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd.
Læs mere om projektet på www.activesisterschools.com eller se billeder fra dagene her.